Laatste aanpassing:09/09/2010

Argancoöperatie:

Meer info over Argan-producten: www.zargana.be

Deze coöperatieve biedt de vrouwen de mogelijkheid om een extra inkomen te verwerven. Hiermee kunnen ze de armoedecirkel doorbreken en de leefomstandigheden van hun gezin en de toekomst van hun kinderen verbeteren. Door samen te werken in een coöperatieve wordt ook de solidariteit tussen de gezinnen versterkt, het verhoogt hun gevoel voor eigenwaarde en ze krijgen natuurlijk ook meer greep op hun leefwereld.

De Belgische vereniging voor weeskinderen in Marokko is al ruim tien jaar actief in de regio. De voorzitter van de vereniging (Zohra Nait Oufakir) is afkomstig uit de streek en beschikt er over een uitgebreid netwerk. De vereniging steunt het weeshuis Lala Amina in Taroudant en inhoudelijk is er een link met dit project. Een coöperatieve verhoogt de toekomstmogelijkheden voor jonge vrouwen in de dorpen, zo is er minder druk om naar de steden te trekken. Jonge, ongehuwde vrouwen die naar de steden trekken lopen daar groot risico ongewenst zwanger te worden en vermits ongehuwd moederschap in Marokko taboe is worden deze kinderen afgestaan aan weeshuis.

Gezien de vrouwencoöperatieve haar product moeilijk verkocht krijgt in Marokko, heeft de Belgische vereniging ook mee gezocht naar een onderneming in België. Het product is nu te verkrijgen via het internet: www.zargana.be

Het dorp Amzawro ligt in de hoge Atlas, een veertigtal kilometer van de stad Taroudant, in het zuiden van Marokko. In het dorp wonen zeventig gezinnen, samen ongeveer vier honderd inwoners. In deze dorpen in de bergen is nog veel armoede en onderontwikkeling. De economie is er beperkt tot overlevingslandbouw, en die komt de laatste jaren in het gedrang door de aanhoudende droogte. Amzawro ligt erg geïsoleerd, de weg naar het dorp is niet meer dan een moeilijk berijdbare piste.

De vrouwencoöperatieve is met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap, het Provinciehuis van Limburg, gemeentehuis van Riemst en de lokale autoriteiten tot stand gekomen.
Onze dank hiervoor.

Argana is een bijzonder soort amandelboom, de Argania spinoza, en groeit in de bergen rond Taroudant, de noten leveren een zeer fijne olie op die gebruikt kan worden in de keuken en ook voor cosmetische en medische toepassingen (met name huidverzorging). De vrouwen in de dorpen kregen vorming en onderwijs (lezen en schrijven, rekenen) zodat ze zelf kunnen instaan voor het beheer van de coöperatieve. De Vlaamse Gemeenschap zorgde ook voor het materiaal en gereedschap. Het is nu de bedoeling dat deze coöperaties op eigen kracht verder draaien.


Van argannoot tot arganolie.

De noten van de Argania spinosa worden verzameld. Ze hebben een zeer harde schil en worden door de vrouwen van de coöperatie gekraakt, dit is een zeer intensief werk.

Met een handmolen worden de noten vermalen tot een pasta, amlou, genaamd.

Hieruit wordt de olie geabstraheerd.


Een Argana-boom


Ontpitten van de noten


De vrouwen op de voorgrond verwijderen de pitten uit de noten.
Op de achtergrond malen ze deze pitten met de handmolen om de olie te bekomen.


Zohra Nait Oufakir (voorzitster van de Belgische vereniging voor weeskinderen in Marokko) tussen de vrouwen van de coöperatieve.


Bolsters, noten en pitten van de arganboom.